Zašto Englezi kažu football, a Amerikanci soccer?

 

Uzbuđenje u Brazilu bliži se vrhuncu. Gomile navijača svakodnevno masovno kreću prema grandioznim arhitektonskim objektima koji se kao moćni hramovi uzdižu u nebo, kako bi još jednom stisnuli šake za svoje sportske heroje. Igra u kojoj igrači dodaju loptu nogama i pokušavaju protivniku dati gol prerasla je u najpopularniju sporednu stvar na svijetu, koja je uspjela povezati i najudaljenije krajeve na kugli zemaljskoj. PPFFFFFFFRRRRRRR! Čuje se zviždaljka suca i na redu je nova utakmica, hm, čega?

lead (1)

Zbog mogućnosti ujedinjavanja, nogometu mnogi pripisuju svojstva religije. Međutim, originalni naziv football ne poznaju svi. Zašto je to za neke football, a za druge soccer?

Kako bismo mogli odgovoriti na ovo pitanje, moramo najprije na trenutak pogledati povijesni razvoj. Moderna verzija nogometa potječe iz elitnih engleskih internata, gdje je na početku devetnaestog stoljeća svaka škola poznavala svoju verziju te igre. Što je postajao popularniji, ovaj je sport izazivao veću pomutnju te su stoga zahtjevi da se pravila objedine i počnu svagdje vrijediti postajali sve glasniji. 

Međutim, predstavnici muških klubova okupljenih radi izrade nogometnih pravila i nakon višemjesečnih sastanaka nisu se uspjeli usuglasiti, zbog čega su osnovane razne organizacije, od kojih je svaka zagovarala svoju verziju igre. Verzija koja je dozvoljavala igru rukama postala je ragbi, odnosno rugby football, a njezin su razvoj odredile istoimene engleske škole. Druga, koja je igranje rukama zabranjivala, prema novoosnovanoj nogometnoj organizaciji (Football Association) dobila je naziv association football.

Obje su se igre godinama razvijale na različit način, širile i dobivale na popularnosti. Širom svijeta nogomet kakav poznajemo kod nas i dalje su nazivali association football, kako bi ga razlikovali od drugih srodnih verzija. Kada je igra stigla u Sjevernu Ameriku, tamošnje stanovništvo napravilo je svoju verziju i dalo joj jednostavno ime football, zbog čega su se i navikli na činjenicu da je to njihov sport, koji više podsjeća na ragbi. Britansku verziju, posebno popularnu na starom kontinentu i u Južnoj Americi, jednostavno su preimenovali u soccer. Ime je nastalo skraćivanjem riječi association football i danas je još uvijek popularno u dijelovima svijeta gdje su prevladale druge verzije igre, primjerice u SAD-u, Kanadi i Australiji. Dakle, izgleda da je riječ football više povezana s načinom igre nego s njezinom popularnošću.