UMJETNI JEZICI

Zamislite situaciju u kojoj biste se s prodavačicom u obližnjem supermarketu sporazumijevali na vilenjačkom jeziku, pokušajte zamisliti kako biste kavu u vašem omiljenom kutku naručili na klingonskom, jeziku likova televizijske serije Zvjezdane staze. Niz godina je bio fiktivni jezik koji smo susretali u proizvodima popularne kulture, recimo u knjigama, filmovima ili televizijskim serijama, skoncentriran samo na najvatrenije obožavatelje koji su učenjem i njegovom upotrebom upotpunili neki dan. Također je moguće primijetiti i trend koji se mijenja, jer sve većom popularnošću franšiza raste i kritična masa onih kojima podvizi ove vrste predstavljaju dodatni izazov. Upravo zbog sve veće popularnosti, učenje jezika Dotraka iz Igre prijestolja ili avatarskih plavokožaca Na’vija danas nije ništa neobično.

Ove jezike, koji se ne razvijaju postupno i nisu dio kulture naroda, nazivamo umjetnim jezicima. Oni su obično stvoreni od strane pojedinca ili grupe ljudi, a njihova svrha je olakšavanje sporazumijevanja među pripadnicima različitih jezičnih grupa. Formirani su planski, njihova gramatička pravila su pažljivo određena, a ponosni su i na svoju abecedu. Jednim od najpoznatijih i najrasprostranjenijih umjetnih jezika smatra se esperanto, međunarodni pomoćni jezik za sporazumijevanje.

Zaslužni za porast umjetnih jezika koje poznajemo iz popularne kulture, prvenstveno su obožavatelji koji su samostalno proširili njihovu učestalost, odvojili ih od njihovog izvora i prenijeli u svakidašnju upotrebu. Danas na klingonskom jeziku možemo pročitati Shakespearovog Hamleta, surfati Googlom ili otkrivati Wikipediju. Klingonski jezik, čiji je autor Marc Okrand, uskoro će se moći učiti i u popularnoj jezičnoj aplikaciji Duolingo, o kojoj smo na našim stranicama već pisali. Niz online alata i vodiča moguće je naći za usvajanje drugih umjetnih jezika, kod kojih je zanimljivo to što ih, iako u manjini, govore svuda u svijetu i pomažu da se stvori ili obnovi ljubav prema jeziku, prihvaćanju drugih kultura.